Historiografické fugu aneb Historik labužníkem
Historiografické fugu aneb Historik labužníkem
Fugu je známá japonská kulinářská pochoutka. Jedná se o ryby z rodu čtverzubců, jejichž tělo obsahuje smrtelně jedovaný tetrodotoxin, o němž se říká, že je mnohonásobně účinnější než kyanid. Jed způsobí postupné úplné ochrnutí svalstva, aniž by docházelo ke ztrátě vědomí. Jinými slovy oběť vše vnímá, nemůže však mluvit ani se hýbat a smrt nastává v důsledku udušení. Proti jedu neexistuje žádná protilátka a jedinou možností je neopatrného strávníka připojit na přístroje zajišťující životní funkce, dokud účinky otravy nepominou. Nikterak proto neudiví, že k přípravě čtverzubců je potřeba speciální licence. Navzdory výše uvedenému patří v Japonsku tyto ryby k vyhledávaným delikatesám, za jejichž porci se platí nemalé peníze. (…)